Shopping Cart

No products in the cart.

Booking 750 Years of Amsterdam: It's the city's birthday and we're celebrating big!

In 2025 markeert Amsterdam haar 750-jarig bestaan, een mijlpaal die uitgebreid gevierd zal worden. De stad, die ooit begon als een bescheiden vissersnederzetting in de 13e eeuw, is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot een dynamische en moderne metropool. Deze bijzondere verjaardag biedt een gelegenheid om zowel terug te kijken op het rijke verleden van Amsterdam als om vooruit te blikken naar de toekomst.

MOKUMO is a purveyor of Amsterdam books met stadsfotografie, kunst, geschiedenis, restaurants, lokale (smaak)makers en verschillende Amsterdamse onderwerpen.

De wortels van Amsterdam liggen rond het jaar 1275, toen de stad haar stadsrechten ontving en de Dam in de Amstel werd aangelegd. Dit moment markeerde het begin van Amsterdam’s ontwikkeling tot een belangrijk handelscentrum. In de Middeleeuwen groeide de stad snel, en tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw in de 17e eeuw werd Amsterdam de welvarendste stad ter wereld. De beroemde grachten, die in deze periode werden aangelegd, trekken tot op de dag van vandaag miljoenen bezoekers van over de hele wereld.

Vandaag de dag wordt Amsterdam wereldwijd geroemd om zijn hoge levensstandaard, zijn rijke culturele erfgoed en zijn rol op het wereldtoneel. De stad blijft een centrum voor kunst en cultuur, met topmusea zoals het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum die de artistieke erfenis levend houden.

Ter gelegenheid van het 750-jarig jubileum in 2025, worden er door het hele jaar heen tal van evenementen georganiseerd die zowel de historische ontwikkeling als de hedendaagse culturele, artistieke en sociale bijdragen van de stad belichten. De geplande festiviteiten zullen onder meer bestaan uit historische re-enactments, tentoonstellingen, openbare kunstinstallaties en festivals die de diversiteit en inclusiviteit van Amsterdam onderstrepen.

“In 2025 vieren we niet alleen het rijke verleden van Amsterdam, maar ook haar hedendaagse rol en toekomst als centrum van cultuur, vrijheid en innovatie. We nodigen iedereen uit om met ons mee te vieren,” aldus locoburgemeester Touria Meliani, verantwoordelijk voor culturele zaken.

Naarmate Amsterdam zich opmaakt voor dit gedenkwaardige jaar, blijft de stad een symbool van de aantrekkingskracht van haar grachten, haar vermogen om uitdagingen te overwinnen, en haar voortdurende toewijding aan culturele rijkdom en innovatie. Het 750-jarig jubileum zal een waardige viering zijn van Amsterdam’s verleden, heden en toekomst, en zal de unieke geest van een stad tonen die zich steeds opnieuw weet uit te vinden terwijl ze trouw blijft aan haar historische wortels.

Festiviteiten

Vanaf 27 oktober 2024 zal er dagelijks een breed scala aan activiteiten plaatsvinden. Van kleinschalige buurtinitiatieven tot grootschalige culturele en artistieke evenementen, muziekoptredens, theatervoorstellingen, sportactiviteiten en educatieve programma’s. De vieringen beginnen op 27 oktober 2024 met een spectaculaire openingsceremonie in de Ziggo Dome, met optredens van diverse artiesten, en culmineren een jaar later op 27 oktober 2025 in een groots verjaardagsfeest. Er zullen gezamenlijke vieringen plaatsvinden met evenementen als SAIL, de TCS Amsterdam Marathon en het Kwaku Festival, die allemaal hun 50-jarig bestaan markeren. De stad zal gedurende deze tijd prachtig worden versierd, wat een feestelijke sfeer creëert voor alle festiviteiten.

750 Jaar Amsterdam boeken
Speciaal voor het 750-jarig jubileum van Amsterdam heeft MOKUMO een collectie Amsterdam books uitgegeven en samengesteld. Koffietafelboeken die stuk voor stuk de stad eren. Ideaal als cadeau voor jezelf, een geliefde of zakelijk relatie.

Wil jij meer weten over onze collectie Amsterdam boeken? Bijvoorbeeld voor relatiegeschenken, personeelscadeau’s en incentives. Mail dan met info@mokumo.nl.